Datamining Breda is een journalistiek platform dat nieuws maakt met gegevens die jij, bewoner van Breda over jezelf en je omgeving verstrekt. Voor je bijdrage, je data dus, ontvang je de link naar het artikel op Breda Vandaag. Zo laat je samen met je medebewoners je stem werkelijk meetellen. Want onafhankelijk kwaliteitsnieuws, dáár luisteren we naar.

Waarom zou ik meedoen?

Er is een kloof tussen mensen en organisaties en overheden. Aan de ene kant voelen mensen zich niet gehoord, aan de andere kant krijgen veel organisaties geen grip op wat er leeft. DataminingBreda maakt verhalen over de stad en haar bewoners. Hoe denken zij vandaag over bepaalde onderwerpen? Wat wéten zij over bepaalde onderwerpen? Hoe zit dat, nú en dáár op die plek waar jij je bevindt? Deelnemers ontvangen de link naar het nieuws en de verhalen waar ze zelf aan hebben bijgedragen. Ze voelen zich zo hopelijk meer gehoord en gezien. Omgekeerd krijgen organisaties meer voeling met de lokale maatschappij. De kloof wordt kleiner.

Oke, waar begin ik?

2 manieren. 1. Klik hierboven aan de pagina op Aanmelden en vul de vragenlijst over jezelf in, inclusief je emailadres. Je bent dan officieel Dataminer en wij kunnen je de enquêtes mailen. 2. Meld je aan voor de nieuwsbrief van BredaVandaag en houdt de aankondigingen naar enquêtes in de gaten. 

Moet dat echt?

We willen graag een aantal zaken van je weten, zodat we je enquêtes kunnen sturen waar juist jij wat van af weet. Ook kunnen we met jouw profiel het nieuws relevanter maken. Het is interessanter om te vertellen dat 500 Bredanaars in de zorg vinden dat de decentralisatie in de gemeente te wensen over laat en waarom, dan een willekeurige 500 Bredanaars.  Ook willen we graag je email adres, zodat we je op de hoogte kunnen houden van DataminingX, dat werkt aan een slimme tool waar we allemaal wat aan hebben. We gaan natuurlijk heel nauwkeurig om met je gegevens (zie de uitgebreide privacyverklaring onderaan deze pagina). Alleen als je dat wilt, noemen we je naam, of bellen we je voor een aanvullende quote. We zijn journalisten en we weten hoe belangrijk het is om onze bronnen te beschermen.

Jullie geven mijn gegevens toch niet door aan bedrijven die me dan gaan spammen he?

No way. We volgen de standaarden van het MOA  dat stelt dat het doorgeven van persoonlijke gegevens totally not done is. Mocht een klant van Datamining Breda in zijn marktonderzoek tóch graag met je in contact komen, dan vragen we dat altijd eerst luid en duidelijk aan je. Je mag altijd weigeren.

De vragenlijst is ingevuld. En dan?

Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld ben je ready to go. DataminingBreda post op de website de onderwerpen en thema’s waarover het nieuws wil maken. Daar staat ook de link naar de betreffende vragenlijst. Ook bij BredaVandaag en De Bode kun je de enquêtes vinden. We werken momenteel aan een slimme chatbot, zegmaar een virtuele reporter die hier en op de sites van BredaVandaag en De Bode de vragen aan je stelt. Zodra het verhaal is gemaakt en gepubliceerd ontvang je de link. Als we wat verder zijn, krijg je via je telefoon oproepjes om mee te doen aan verhalen en de enquetes in te vullen.

Ik snap het nog niet helemaal. Heb je een voorbeeld?

Ja hoor. Eerst een hele simpele. Weet je wat Blue Monday is? Het is de meest depressieve dag van het jaar die valt in de laatste volle week van januari. Op Blue Monday vraagt Datamining Breda: hoe blij voel je je vandaag, op een schaal van 1 tot 10? Zo maken we een verhaal over het humeur van Breda op Blue Monday en laten we zien welke wijken blijer zijn dan anderen.

Een ander voorbeeld. Op de allerheetste dag van het jaar vraagt DataminingBreda aan alle deelnemers om de precieze temperatuur door te geven van de plek waar ze zich op dat moment bevinden. En we vragen ook om binnen een straal van 25 meter het aantal bomen en struiken te tellen. Zo kan DataminingBreda diezelfde dag nog een verhaal maken over de heetste plekken en routes in de stad. En omgekeerd ook aanwijzen waar de koele routes liggen, voor de ouderen van Breda, een risicovolle groep op hete dagen.

Cool! Ik wil meedoen. Heb je voor mij als deelnemer nog even een kort overzicht?

Tuurlijk. Komt ie.

Deelnemers aan Datamining Breda 

  • Vullen een korte vragenlijst over zichzelf in. Klik op deze link
  • Kunnen ook direct en zonder aanmelding meedoen via de chatbot en links die BredaVandaag en De Bode je sturen (even aanmelden voor de nieuwsbrief)
  • Doen mee met nieuwsverhalen door het verstrekken van gegevens (data) over zichzelf en hun omgeving
  • Verstrekken gegevens die gaan over wat zij wéten of deken over een specifiek onderwerp of plek
  • Zijn verzekerd van anonimiteit en bronbescherming 
  • Kunnen, als ze dat willen, ook benaderd worden door Datamining Breda voor een aanvullende quote in het nieuwsverhaal
  • Krijgen de link naar het verhaal waar ze zelf aan hebben bijgedragen, op Breda Vandaag

Wat maakt Datamining Breda vernieuwend?

Er bestaat nog geen platform dat met data van de lokale gemeenschap dagelijks nieuws maakt, waarbij de lokale community vertelt wat zij over specifieke onderwerpen en plaatsen weten en hoe zij over zaken omtrent hun zelf en hun omgeving denken, én waarbij deze community de link naar het verhaal waarin ze zelf een rol spelen ontvangen en daarmee zien dat ze hun stem te gelde maken. 

Hoe gaat Datamining Breda geld verdienen?

Op 2 manieren. 1. Nieuwsorganisaties hebben behoefte aan data van lokale communities die gaan over harde feiten die iets zeggen over hoe het NU op JOUW LOCATIE zit (WAAR staat jouw centrale vuilniscontainer en hoeveel vuilniszakken zie jij daar NU naast liggen?). Ook willen nieuwsorganisaties snel specifieke groepen mensen bevragen over harde feiten en die data kunnen vergelijken (hoeveel actieve leden telde jouw voetbalvereniging de afgelopen 2 jaar? Hoeveel inschrijvingen voor actieve leden hebben jullie voor aankomend seizoen?).

2. Daarnaast verdienen we geld met marktonderzoek.  Naast onafhankelijke nieuwsvragen sturen we ook betalende marktonderzoeksvragen mee in de enquêtes. Net als in de krant waarbij je duidelijk weet wanneer je een nieuwsartikel leest of een advertentie, geven we duidelijk aan welke vragen voor het nieuws en welke vragen voor onze klanten zijn. We zijn dus naast een nieuwsorganisatie, ook een marktonderzoeksbedrijf. 

Waarom is Breda de beste plek om dit platform te beginnen?

Easy! Stefanie Vermeulen, de bedenker en oprichter van DataminingBreda, woont in Breda. Samenwerkingspartner van Datamining Breda zijn De Bode en Breda Vandaag, dat dagelijks nieuws maakt en publiceert met een bereik van 150.000 unieke bezoekers per maand.